IZBEGNITE NESREĆE NA PUTU

Prvo da vas upitam šta ste odlučili da danas učinite za svoje zdravlje.

Kada znate šta da činite, zašto kada i kako onda je lako.

Da bih vam pomogao da se lakše snađete u svakodnevici i sačuvate svoje zdravlje predložiću kako da izbegnete saobraćajne nesreće na putu.

Ne verujem da bih vas mogao motivisati ako bih sada naveo statističke podatke o žrtvama u saobraćajnim nesrećama i ekonomskoj šteti koja ih prati, zato ću samo pomenuti sledeće: zima je vreme koje nije pogodno za vožnju automobilom.

Magle, vlažni kolovozi i suvo lišće na putu, sneg, naslage leda posle mrazeva na nekim mestima kao što su nadvožnjaci i mrtvine gde ne dopire sunce, nepodesni pneumatici i neiskustvo vozača da pri prvim takvim pojavama ne mogu uspešno kontrolisati vozilo što neki put može biti kobno po život i zdravlje.

Da bih vas motivisao da preduzmete sve što je do vas da biste sačuvali svoj život i zdravlje reći ću samo da se saobraćajne nesreće i njihove posledice mogu izbeći.

Evo kako:

Prvo, poštujte zakonske propise o ograničenju brzine,

Drugo, ne koristite alkoholna pića za vreme vožnje,

Treće, ne vozite po magli, po poledici i vejavici,

Četvrto, upotrebite sigurnosni pojas kada vozite, uključujući i vezivanje pojasom dece na zadnjem sedištu i eventualnu upotrebi kacige,

Peto, obavezno upalite svetla i proverite ispravnost stop svetla na automobilima i drugim transportnim sredstvima, kako biste bili vidljiviji,

Šesto, vozite tako da za vreme loših vremenskih uslova u saobraćaju ne ugrozite živote i zdravlje pešaka, biciklista, traktorista i motociklista ali i drugih vozila koja se ne pokreću motorom.

Sedmo, ili prvo, pratite meteorološke prognoze i izveštaje o saobraćaju na radiu i televiziji tokom cele zime.

Veliku ulogu u svemu tome imao bi zdravstveni sektor koji će brižljivo sakupljati podatke o saobraćajnim nezgodama i njihovim posledicama, kao i podatke o njihovim uzrocima, a zatim o tome obaveštavao i upoznavao javnost sa preventivnim merama.

Zdravstveni radnici mogu dati značajan doprinos smanjivanju saobraćajnih nesreća i njihovih štetnih posledica zalaganjem u političkim institucija i organima vlasti za dosledno sprovođenje politike zaštite života i zdravlja u saobraćaju jer bi to značajno smanjilo materijalne troškove za lečenje povređenih u bolnicama i doprinelo poboljšanju kvaliteta života i zdravstvenom napretku uopšte.

Toliko za danas. I zapamtite: dok život teče zdravlje je najpreče.

Proudly designed with Oxygen, the world's best visual website design software
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram