O MENTALNOM ZDRAVLJU

Pre nego što bilo šta kažem o mentalnom zdravlju pitaću vas šta ste odlučili da danas učinite za svoje zdravlje.

Kada znate šta da činite, zašto, kada i kako onda je lako.

Da pomognem da se lakše snađete u svakodnevici predložiću vam da pročitate još jednu priču o mentalnom, ili duševnom zdravlju.

Tokom godine postoji mnogo događaja koji se odnose na duševno zdravlje.

Svetska zdravstvena organizacija posvećuje tome poseban dan u oktobru.

Ministarstvo za zdravlje ima posebnu strategiju o čuvanju i unapređivanju zdravlja mladih..

Pojedini događaji nasilja navijača na ulicama i na utakmicama ili okupljenih na javnim skupovima su dokazi da je duševno ozbiljno poremećeno.

Narod je poludeo.

To je ujedno i prilika da se u većoj meri javnost upozna sa mentalnim zdravlje i načinom kako da se ono sačuva i unapređuje.

To je prilika da se o mentalnom zdravlju i poremećajima duševnog zdravlja govori otvorenije i da se omogući razvoj službama koje se mentalnim zdravljem bave koje su među najnerazvijenijim u našoj zemlji.

Da biste procenili koliko je to važno reći ću vam samo da su duševno i fizičko zdravlje neodvojivo povezani.

Treba imati u vidu da mentalno, ili duševno zdravlje nije samo odsustvo duševnih poremećaja, nego i mogućnost da svaka osoba ostvari svoje mogućnosti uprkos životnim teškoćama koje prate život, da uspešno ostvaruje svoje radne zadatke i obaveze i da daje doprinos razvoju zajednice.

Kao što sam pomenuo, vrlo je važno radi zaštite i unapređivanja mentalnog zdravlja ojačati zdravstvene službe koje se njime bave, posebno sektora primarne zdravstvene zaštite, umesto što se mentalni poremećaji leče u psihijatrijskim bolnicama i psihijatrijskim odeljenjima opštih bolnica.

Kada je reč o mentalnom zdravlju potrebno je razviti strategije koje će ohrabrivati zdravstveni razvoj i razvoj sposobnosti pojedinca i socio-ekonomskih uslova u kojima on živi.

Srbija takvu strategiju, posebno kada je reč o menatlnom zdravlju mladih, ali ona postoji samo na sajtu Ministartstva zdravlja.

O njoj malo znaju oni koji bi je mogli sprovesti u delo; nisu je ni videli ni pročitali.

Pitanje održanja i unapređivanja mentalnom zdravlja je veoma složeno pitanje, koje zahteva uključivanje mnogih činilaca u zajednici i trajnost u radu od rođenja, kroz detinjstvo, mladost, srednje životno doba i u starosti.

Toliko za danas. I zapamtite: dok život teče zdravlje je najpreče.

Proudly designed with Oxygen, the world's best visual website design software
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram