O NARODNIM OBIČAJIMA I ZDRAVLJU

Pre nego što bilo šta kažem o ovoj temi, postaviću vam jedno pitanje:”Šta ste odlučili da danas učinite za svoje zdravlje?

Kada znate šta da činite, zašto, kada i kako onda je lako.

Da pomognem ispričaću priču o običajima i zdravlju.

Zgodna prilika za to je badnjevdanski običaji.

To je samo početak godišnjeg ciklusa običaja u kojima se mnoge radnje odnose na odražanje i unapređivanje zdravlja.

Ulovi života u kojima se upražnjavaju, način, sadržina radnji i smisao, najviše nalikuje savremenoj srategiji brige o zdravlju – promociji zdravlja.

Običaji su u našim prilikama prilagođeni i prožimaju religiozne običaje vezane za pojedine dane u godini i za živote svetaca, pa tako predstavljaju svojevrsni podsetnik aktivnosti vezani za život i zdravlje.

Kada svane novi dan i kada se sa crkvenog tornja oglase zvona ljudi odmah pitaju koji je praznik, a zatim i šta sme da se radi i od čega da se čuva, da bi na kraju ispalo da se sve što se od poslova ne bude radilo – “čuva se - radi zdravlja dece.”

Danas, su mnogi delovi običaja zaboravljeni kao nepraktični i neizvodljivi u savremenim uslovima života, kako u selu tako i u gradu.

Ali oni koji ih upažnjavaju čine kako kažu, ako “zatreba tokom godine, za svaki slučaj”

Jedan domaćin mi kaže da je zaboravio smisao baš svih radnji ali ono “što je do mene ja sam učinio, pa šta bude!”

Ono što običaje približava savremenoj strategiji unapređivanja zdravlja je da svaki pojedinac učestvuje u običajima trudeći se da pojedine radnje što preciznie izvede.

Isto tako, običaji koje izvode pojedinci u okviru porodice su od značaja za zdravlje takođe.

Savremena strategija promocije zdravlja traži da u merama i aktivnostima unapređenja zdravlja učestvuje svako ponaosob, pa tako kao član porodice doprinosi i zdravlju porodice i zajednice.

Običaji se ne izvode u institucijama i ustanovama već u porodici gde pojedinac “živi, radi, igra se i voli”.

I nešto što je rakođe od značaja, običaji se izvode na mestu gde se odvija život pojedinca i porodice, gde se stvara zdravlje, u veseloj prazničnoj atmosferi.

A na kraju kakva je poruka ove priče o zdravlju.

Na vama je ako hoćete da dugo i zdravo živite, svakog dana, poput običaja za taj dan, činite ono što je od značaja za održanje i unapređivanje zdravlja.

Vaše zdravstvene navike su vaši zdravstveni običaji.

Toliko za danas.

I zapamtite: dok život teče zdravlje je najpreče.

Proudly designed with Oxygen, the world's best visual website design software
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram