O POZITIVNOM STRESU

Pre nego što bilo šta kažem o ovoj temi, postaviću vam jedno pitanje:“Šta ste dodlučili da danas učinite za svoje zdravlje?“

Kada znate šta da činite, zašto, kada i kako onda je lako.

Da pomognem ispričaću vam priču o pozitivnom stresu i zdravlju.

Mnogi ljudi kada osete da im se zdravlje menja i naslućuju da će doći do njegovog poremećaja traže razlog u stresu.

Ali neka situacija koja bi se mogla nazvati stresom može poboljšati vaše raspoloženje i zdravlje.

Takva je proslava, recimo Nove godine, slavlja povodom velikih praznika, neko porodično veselje i srećan događaj koji obraduje sve ukućane.

Reč je o dobrom stresu koji se razlikuje od zlog stresa koji se opravdano okrivljuje za nastanak psihičkih oboljenja, oboljenja srca i krvnih sudova, povišenje šećera i holesterola u krvi.

Stres u svakodnevici je i kada se suočite sa gužvom u saobraćaju i zakašnjenjem vozova, autobusa i aviona, zbog minusa na računu u banci, ili zbog duga koji ne možete vratiti, zbog svađe i nesloge u domaćinstvu ili među radnicima na poslu, zbog razvoda braka odlaska u bolnicu ili u penziju, ali i kada položite ispit na fakultetu, primite penziju ili platu, dobijete sina ili ćerku, unuka ili unuku i zbog mnogih drugih prijatnih i veselih događaja u životu.

Tako i novogodišnji praznici mogu biti situacije dobrog stresa.

Dobar stres traje kratko.

Tada se u telu luči hormon adrenalin koje ne deluje štetno na zdravlje.

Bilo kako bilo treba izbegavati stresne situacije u životu, a kada naiđe dobar stres potrebno je razumno se ponašati i ne preterivati u radovanju i slavlju.

Toliko za danas. I zapamtite: dok život teče, zdravlje je najpreče.

Proudly designed with Oxygen, the world's best visual website design software
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram