O SNEGU I ZDRAVLJU

Pre nego što ispričam ovu priču o zdravlju, postaviću vam pitanje:“Šta ste odlučili da danas učinite za svoje zdravlje?“

Kada znate šta da radite, zašto, kada i kako, onda je lako.

Da pomognem da s elakše snažete u đivotu ispričaću vam priču o snegu i zdravlju.

Kada padne sneg svima lakne i osete se zdravije.

Poneki prolaznici, idući ulicom u susret drugim, gazeći sneg, sponatno, glasno se skupa raduju snegu.

Često i lekari kažu da je sneg zdrav.

Teško je reći čime sneg prouzrokuje u čoveku osećanje zdravlja.

Čistom svežinom koju osetite u nosu ili belinom u kojoj uživaju oči.

U gradu, ubrzo to nestane, jer se sneg zaprlja prašinom, raznim otpacima i psećim izemtom.

A kada se izađe van grada, osetite se zdravo i zbog doživljaja belog prostranstva I zaravnjenosti na sve četriri strane sveta i umirujućom tišinim kaju nekiput jedino narušava mekani zvuk koje prouzrokuje pad pahuljice na vašu jaknu ili na smrznuti, ukočeni, suv još uvek neopao list drveta.

Drugo je pitanje ako tome dodate i osećanje zdravlja koje će prouzrokovati spuštanje niz stranu sankama i skijama.

Ima još puno toga što sneg čini zdravim.

Neko voli što može da na snegu ostavlja prtinu kada prvi put prođe nekim delom predela pokrivenog snegom, kao kada Rajčanin, u rano zimsko jutro, prvi preprti sneg na putu od sela do Rajačkih pivnica.

I sva ta osećanja zdravlja koja osećate kada ima snega, imaju jedan zajednički izvor – vaše telo, koje prilikom kretanja i igranja na snegu postaje snažnije.

Pubertetlije vole da zapamte kakve tragove u snegu ostavlja obuća onih u koje su zaljubljeni, pa ih sa uzbuđenjem prate.

I lovci sa uzbuđenjem prate tragove zveri koje love.

Postoji i izreka u narodu da sneg ne pada da pokrije breg nego da svaka zverka svoj trag pokaže, istina smisao ove izreke ima i metaforičan značaj.

Posle oslobađanja pasa od uloge kućnih ljubimaca i izlaska na slobodu – na ulice, oni mogu beskrajno dugo i bez ikakve kontrole i mogućnosti da budu ograničeni, da lunjaju u potrazi za hranom i drugim psima radi igre i polnog opštenja.

Potpisuju” se na trotoarima i ulicama gradova i na seoskim sokacima - svojim izmetom.

Prolazinici gaze te gomilice izmeta, razmazuju ih i raznose u svoje domove, u škole, na podove u ustanovama, gde rade, u bioskospske sale, u crkvu… svuda gde ljudska noga može da stupi i raznese prouzorokvače ehinokokusa od koga boluje 10 % stanovništva.

Kada sneg počne da se topi situacija će biti još gora, jer će voda koja nastaje tom prilikom od psećeg izmeta napraviti razmutak koji će zagaditi ceo prostor na kome ljudi žive i rade.

I prostor na kome se deca igraju, raznim igračkama koje dodiruju, zaprljaće ruke psećim izmetom, a onda prljavim rukama, uneće pseće pantljičare u svoje telo, rizikujući tako da obole od jednog opasnog parazita.

Zato bi trebalo u gradovima sneg čistiti, a posle otapanja temeljno oprati sve ulice.

Toliko za danas.

I zapamtite: dok život teče, zdravlje najpreče.

Proudly designed with Oxygen, the world's best visual website design software
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram