O SUNČANIM NAOČARIMA I ZDRAVLJU

Pre nego što ispričam ovu priču o zdravlju postaviću vam jedno pitanje:“Šta ste odlučili da danas učinite za svoje zdravlje?“

Kada znate šta da činite, zašto, kada i kako onda je lako.

Da pomognem ispričaću priču o sunačnim naočarima.

Možda će neko pomisliti da je u januaru takva priča suvišna.

Oni koji zimu provode u igri i rekreaciji na snegu znaju da su sunčane naočare obavezan dfeo opreme za sport i rekreaciju na snegu.

Drugo, ova priča je istovremeno i priča o sunčevoj svetlosti i njenom delovanju na oko.

Sunčeva svetlost je jedna vrsta energije.

Kako oko upija svetlost ona izaziva u oku hemijske reakcije koje mogu ošteti vid i dovesti čak do slepila.

Različiti delovi oka upijaju sunčevu svetlost iz koje UV zraci deluju na rožnjaču i vežnjaču, na sočivo i na retinu, jedan sloj u dnu oka u kome su skoncentrisani krvni sudovi i živci pomoću kojih oko vidi.

Ako je sunčana svetlost jaka i dolazi u oko spreda duže vreme može oštetiti nezaštićeno oko.

Kada je oko svakodnevno izloženo jakoj sunčevoj svetlosti ona može dovesti do katarakte..

Osobe svetlijeg tena, plavooke osetljivije su na delovanje sunčeve svetlosti.

Zato je potrebno zaštiti oko naočarima za sunce.

Da li ćete sunčanim naočarima zaštiti zdravlje očiju zavisi od izbora koji ćete učiniti kada kupujete naočare za sunce.

Kvalitet sunčanih naočara ne zavisi uvek od cene.

Neki od vas koji me slušaju i koji imaju puno para kupuju skupe sunčane naočare da bi se njima pohvalili u društvu, ali takve naočare za sunce ako nemaju na njima oznaku da štite od UV zraka nemaju veliku vrednost.

Drugi kupuju naočare za sunce od plastike jer se teže lome, ali treba sprečiti da se na njima stvaraju ogrebotine i da plastika od koje su napravljene ne prelama svetlost.

Znači treba odabrati plastične naočare koje su premazane slojem otpornim na ogrebotine a da li prelama svetlost ispitaće tako što ćete posmatrati neku linijama išpartanu površiinu.

Ako prilikom pomeranja glave dole-gore i levo-desno linije se ne krive onda je izbor plastičnih naočara za sunce bar sa te strane dobar.

Važno je da znate da naočare za sunce sive boje, malo braonkaste ili zelene štite oči od UV zraka.

Postoje naočari za sunce koje mogu da blokiraju prodiranje UV zraka u oko koje koriste planinari na snežnim planinama i skijaši.

-I obične neočare za sunce štite u izvesnoj meri od UV zraka.

-Kada kupujete naočare za sunce pogodne za vožnju automobila tražite one koje ublažuju bleska sunčeve svetlosti sa asfalta i za vožnju čamca i na snegu kada ublažuju blesak sunca od vode i snega.

-Fotohromne naočari za sunce reaguju na UV zrake tako da postaju manje propusne na njih. Ako se za takve odlučite kupite one koje prolazno menjaju moć zaštite,

-I najzad postoje naočare za sunce koje blokiraju 97% UV zraka da se upiju u oko koje su pogodne za planinare na snežnim planinama i za boravak na otvorenom prostoru prekrivenom snegu, o čemu je već bilo reči.

Očigledno je iz svega što je rečeno da i prodavci naočara budu dobro obavešteni o svemu ovome da bi mogli da vam prodaju, na vaš zahtev kvalitetne naočare za sunce.

Toliko za danas...

I zapamtite: Dok život teče, zdravlje je najpreče.

Proudly designed with Oxygen, the world's best visual website design software
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram