Radni saastanak na Rajačkim pivnicama

U Rajcu kod Negotina, na Rajačkim pivnicama, održan je 30. septembra 2023. godine zajednički sastanak projektnih timova i saradnika na više projekta: Rajačka škola zdravlja (koja postoji aktivno od 2001. godine), projekta Vikipedije Srbije kojim se već dve godine obogaćuju sadržaji na Vikipediji o Istočnoj Srbiji: Razotkrivamo staze zavičaja – Istočna Srbija (https://rsz.rs ) i projekta u kome učestvuje Društvo mladih istraživača Bor: Civilno društvo za energetsku tranziciju (https://mibor.rs/projekti/ukljuci-se-inekp/ukljuci-se-inekp-aktivnosti/#Septembar2023 ).

Na sastanku je promovisan sajt Razotkrivamo staze zavičaja i Rajačka škola zdravlja: www.rsz.rs , razmenjena su iskustava na ovim projektima i razgovarano je o dosadašnjim rezultatima i saradnji u narednom periodu i pored obilaska Rajačkih pivnica, posebno je razgovarano o uticaju klimatskih promena na zdravlje stanovništva i mogućnosti razvoja turizma koje je zasnovano na razvoju određenih poljoprivrednih grana kao što je vinogradarstvo.

Posebno su predstavljeni najnoviji brojevi Rajačkih turističkih novina koje izlaze u Rajcu, posvećene su informisanju gostiju koji dolaze na Rajačke pivnice, a u kojima su informacije o bogatoj prošlosti i sadašnjosti Rajca i Rajačkih pivnica sa ciljem da se prošlost otrgne od zaborava i učini dostupnim javnosti a koje su pisali i objavljivali kompetentni autori.

Srbija, a posebno njen istočni deo odnosno Tmočka krajina spadaju u najugroženija područja pod dejstvom klimatskih promena te je od izuzetnog značaja sagledati i primeniti mere prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove u svim domenima a naročito u zaštiti zdravlja stanovništva i prilagođavanju vinogradarstva, na kome se zasniva razvoj Rajca i ovog dela Timočke krajune.

Proudly designed with Oxygen, the world's best visual website design software
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram